In buis geboorde palen

Bij in buis boren, trillen we eerst een holle pijp in de grond, die we daarna leeg boren met onze boor. De boor heeft een standaard maat van 30cm.

We kunnen dit doen met zowel PVC als stalen buizen. Na het boren en beton storten trekken we de buizen weer uit het gat.

De beton blijft dan achter, de buis halen we weer uit de grond.

De buizen hebben een overmaatse diameter ten opzichte van onze boor, en zijn meer dan 30cm in diamater.

De buizen zijn per 1 of 2 meter aan elkaar te koppelen

Voordelen en nadelen

Een mogelijk nadeel van in buis gevormde palen waarbij de mantelbuis later weer verwijderd wordt, is dat na het uitrekken van de buis, er wat contact tussen het beton en de grond van de zijwand van de palen. De buitenste paar centimeter van het beton kunnen dus als een mengsel gezien worden van grond en beton, en dus van wat mindere kwaliteit; een boorpaal van 30cm, heeft een kwalitatieve betonnen kern van ongeveer 25cm.

Dit nadeel kan ondervangen worden door stalenbuizen in de grond achter te laten.
Lees hierover meer op onze stalen buispalen pagina.

Voordeel van deze fundering methode is de lagere kostprijs van boren dan wanneer er stalen buizen achterblijven in de grond.
Een extra voordeel is dat er minder beton vervuiling is dan wanneer de palen direct in de grond gevormd worden, zonder mantelbuis.

Indien boren zonder mantelbuis mogelijk is, is dit de goedkopere variant. Lees hierover meer op onze in de grond gevormde palen