Funderingspalen boren is niet iets waar iedereen even bekend mee is, zeker als u als particulier een partij zoekt, zal het mogelijk wat onbekend zijn voor u.
Daarom hebben we een overzichtje van wat goed om te weten en over afstemt te zijn.
Boorpalen tov Heipalen.
Een boor paal, een in de grond gevormde betonnen fundering paal, heeft doorgaans minder draagkracht dan een heipaal. Het kan zijn dat er met boorpalen een paar extra palen nodig zijn; wees hierover goed afgestemd met uw constructeur/bouwkundige.
Grond vervuiling aan de betonnen paal.
Wanneer er in de grond gevormde palen geboord worden, is er direct contact tussen het beton en de grond van de zijwand van de palen; de buitenste paar centimeter van het beton kunnen dus als een mengsel gezien worden van grond en beton, en dus van mindere kwaliteit; een boorpaal van 30cm, heeft een kwalitatieve betonnen kern van ongeveer 20-25cm.
MSE MaSol verricht boringen, geen bouwkundig advies.
Raadpleeg altijd een bouwkundige voor advies hoeveel palen er nodig zijn, tot hoe diep geboord moet worden, en waar de palen moeten komen. MSE MaSol boort op de aangeven locaties, maar adviseert niet in belasting berekening van de palen.
Opdrachtgever faciliteert.
Het boor team neemt veel spullen mee, maar niet alles is mee te nemen natuurlijk, denk hierbij aan stroom aansluitingen, water aansluitingen en sanitaire voorzieningen.
Van de opdracht gever wordt daarom verwacht, en als deel van de afspraak/opdracht gezien dat;
- Parkeergelegenheid.
- Voldoende parkeer gelegenheid is geregeld, nabij de plaats waar geboord moet worden; parkeer gelegenheid direct voor/achter de woning waar geboord wordt, of nabij de steeg waardoor het materieel getransporteerd moet worden.
- Indien nodig, moet opdracht gever afstemmen met de buren dat parkeergelegenheid vrij blijft, en/of zelfs afgezet met pionnen of lint.
- Kosten parkeren zijn voor rekening opdrachtgever evenals eventuele parkeerboetes gedurende de werkzaamheden.
- Voldoende parkeer gelegenheid is geregeld, nabij de plaats waar geboord moet worden; parkeer gelegenheid direct voor/achter de woning waar geboord wordt, of nabij de steeg waardoor het materieel getransporteerd moet worden.
- Sanitaire voorzieningen.
- Tenzij anders overeengekomen verzorgd de opdrachtgever toegang tot sanitaire voorzieningen zoals toilet en toegang tot een (verwarmde) ruimte voor pauze en lunch.
- ‘Stucloper’ is aan te raden om in de gang en toilet ruimte te leggen.
- Elektriciteit.
- 2x geaarde elektrische aansluiting 230V (moet een gescheiden groep zijn)
- 380 Volt hebben we niet nodig.
- Water.
- Water aansluiting met Gardena koppeling.
Opgeruimde werkplek.
Hoewel de boorstellage op krappe plekken opgebouwd kan worden, en door smalle ruimtes verplaats kan worden (in delen), is de boorstellage al met als opgebouwd een behoorlijk apparaat.
Er is bewegingsvrijheid gewenst op de werk plek, zeker om ongewenste schades te voorkomen, denk hierbij aan het weghalen van bloemen/planten in bloempotten, tuintafels en stoelen/banken, en andere denkbare obstakels in de tuin. MSE MaSol dekt geen schades aan per ongelijk kapot gestoten en/of beschadigde voorwerpen rond en bij de werkplek.
Vlakke werkplek.
De boorstellage verlangt een vlakke ondergrond, sleuven, gaten en kuilen zijn zeer ongewenst. in sommige gevallen is het zelfs niet mogelijk om palen te boren als de ondergrond niet vlak genoeg is, omdat er bijvoorbeeld sleuven gegraven zijn voor de toekomstige fundering. Wanneer het team weer in moet pakken omdat de werkplek onbegaanbaar gemaakt is, word er een nacalculatie gestuurd voor de onnodige transport kosten/tijd.
Puin in de grond.
Puin kan voor grote vertraging zorgen tijdens het boren, vooral grote stukken steen of beton, maar denk ook aan boomstronken.
Indien MSE MaSol team aanzienlijke tijd kwijt raken aan grote puin brokken, moeten we hier tijdig op bijsturen met de opdrachtgever, en volgt er meestal een naberekening, nacalculatie vanwege puin vertragingen.
Puin ruimen wordt per uur door berekend.
Grond afvoeren.
De grond dat uit de geboorde gaten komt, zal veelal afgevoerd moeten worden. MSE MaSol bied daar geen mogelijkheden voor; onze transport middelen bieden geen ruimte om grond mee te nemen na afronden van de klus. Stemt u daarom met uw aannemer af hoe de grond na boren afgevoerd kan worden.
Wachttijden.
Wachttijden, langer dan 1 uur per dag zal diezelfde dag gemeld worden bij zowel opdrachtgever als eindklant, en zullen genoteerd worden voor nacalculatie. Wanneer er wachturen zijn gedurende het project, zullen de wachturen door MaSol gefactureerd worden aan opdrachtgever.
KLIC melding Kadaster.
MSE MaSol verzorgt KLIC melding kadaster, na verstrekken adres opdracht gever
Zie voor meer informatie: KLIC-melding – Kadaster.nl
Bij grond werkzaamheden als fundering palen boren, is het wettelijk verplicht vooraf een KLIC-melding te doen. Na de melding ontvangen we kabel- en leidinginformatie van de plek waar we gaan graven en boren. We gebruiken deze informatie om graafschade en gevaarlijke situaties te voorkomen. De informatie moet tijdens het graven op de locatie van het graafwerk aanwezig zijn.
De melding moet minimaal 3 en maximaal 20 werkdagen voorafgaand aan het werk gedaan worden. Op die manier beschikken we altijd over actuele kabel- en leidinginformatie, de opdracht bevestiging voor het boren van de palen moet dus altijd minimaal 4 dagen van te voren gegeven zijn, om de geplande datum kunnen behouden.